2016 biedt 366 dagen voor uitwerking van jouw app-idee

31 dec

2016 biedt 366 dagen voor uitwerking van jouw app-idee

App-idee No Response

2016 wordt een jaar met 366 belangrijke dagen. Een jaar met 366 dagen om je idee te realiseren. Wie in lokale overheidsdienstverlening wil excelleren, moet innoveren en de regelgeving proactief kunnen interpreteren. Wie wil innoveren moet uit zijn comfortzone durven stappen. Moet het lef hebben om traditionele grenzen van zijn functie bewust te overschrijden, nieuwe paden te effenen en verrassende denkrichtingen in de praktijk te brengen. Niet makkelijk, wel doenlijk. En het geeft een enorme voldoening.

Intrinsieke motivatie

Elke dag vervul je meerdere rollen. Iemand is niet alleen ambtenaar, maar ook vader, sporter, vrijwilliger en wellicht amateurfotograaf. Juist deze verscheidenheid aan rollen zorgt dat je anders naar de wereld kijkt. Dat je mogelijkheden voor het verbeteren van de publieke dienstverlening ziet. Daarom beginnen de beste ideeën voor innovatie bij jou, bij degene die er iedere dag mee te maken heeft. Daar zit immers de grootste frustratie of het grootste verlangen.

Het gaat vaak om ideeën die je helpen om je dromen te verwezenlijken. Of die je helpen het beste uit jezelf of (voor) anderen te halen. Immers is een intrinsieke motivatie de allerbeste motivator. Simpelweg omdat het beter, makkelijker of gewoon anders kan, wil je het dolgraag veranderen.

Leef niet in het verleden

Maar pas op de valkuilen. Zo geeft psycholoog Monique Schouten de waarschuwing dat mensen gewoontedieren zijn. Hebben we immers allemaal niet de neiging om ons in eerste instantie te verzetten tegen nieuwe dingen, tegen nieuwe gedachten?

Mijn advies is dan ook ‘Leer van het verleden, maar leef er niet naar’. We kunnen blijven vasthouden aan hetgeen wat is, maar dat belemmert het leven van nu, laat staan de mogelijkheden van de toekomst. Bestaande wet- en regelgeving zouden bij innovatie bijvoorbeeld niet leidend moeten zijn. Je zou juist groots moeten denken; durven dromen met je ogen open.

En ja, we kunnen groots denken. We zijn tot alles in staat. Maar weet, grote stappen snel thuis gaat bij innovatie niet op. Juist inzichtelijke, logische stapjes leiden tot het gewenste doel. Oog voor de vraag achter de vraag van de uiteindelijke gebruiker en detail zijn erg belangrijk bij de ontwikkeling van apps. Denk groots, maar maak daarom tegelijkertijd je stappen klein.

WE-nnovatie

Tegelijkertijd waarschuwt Schouten voor de betrokkenheid van anderen. In die valkuil zou ik juist hard willen lopen. Ik ben namelijk van mening dat je wél degene bent die dat eerste zetje moet geven, maar dat je moet zorgen dat je er niet helemaal alleen voor staat bij het realiseren van jouw idee.

Vraag om hulp, betrek anderen bij je idee. Er zijn immers veel mensen betrokken om ideeën daadwerkelijk om te zetten in apps. En door aan het begin mensen bij elkaar te brengen ontstaan er andere inzichten en nieuwe ideeën en toepassingen. Kies voor we-nnovatie in plaats van i-nnovatie.

In 2016 kan jouw droom – door het met anderen te delen en er samen stap voor stap aan te werken – werkelijkheid worden. Sluit (tijdig) aan bij PinkValley en deel jouw grootste frustratie of verlangen binnen het publieke domein. Lever zo samen met de community – waarin vernieuwers uit verschillende disciplines samenwerken – een bijdrage aan innovatie binnen de overheid, aan maatschappelijke vraagstukken. Geef 2016 nu de perfecte start; indienen van jouw idee bij PinkValley!

Meer weten over PinkValley?

Bekijk de video van PinkValley 2015 en/of volg het webinar van maandag 25 januari.


142 Comments

Would you like to join the discussion? Feel free to contribute!

Write a Reply or Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Webinar “LARS: … 9 november 2015 LARS-ritten Zelfstandig op reis, maar nooit alleen Service GoOV gaat uit… 4 februari 2016