Service GoOV gaat uitbreiden

04 feb

Service GoOV gaat uitbreiden

App, Openbaar Vervoer No Response

App GoOV wordt gereed gemaakt voor nieuwe doelgroepen

De app GoOV won PinkValley 2014. Sindsdien zijn meer dan 100 mensen met een verstandelijke beperking of cognitieve aandoening met behulp van GoOV zelfstandig gaan reizen. Van huis naar school of de sociale werkplaats en weer terug. Lars Nieuwenhoff, mede-oprichter van GoOV, hoopt dat eind van het jaar minstens 1500 mensen gebruikmaken van de app.

De meeste deelnemers aan GoOV zijn jongeren die de app gebruiken om naar school (speciaal onderwijs) te reizen. Voorheen werden ze met een taxi(busje) vervoerd. Het scheelt gemeenten veel geld wanneer ze voor minder jongeren dit leerlingenvervoer moeten aanbieden. Een tweede voordeel is dat deelnemers zelfstandiger worden.

Zelfstandig op stap, maar nooit alleen

GoOV is een app op een smartphone die mensen helpt die moeite hebben om zelfstandig met het openbaar vervoer te reizen. Het gaat om mensen met een verstandelijke beperking of cognitieve aandoening. Bijvoorbeeld een stoornis in het autistisch spectrum, ADHD, PDD-NOS, of een verstandelijke beperking. De app begeleidt de reiziger van deur tot deur met looproutes, altijd actuele OV-informatie en een noodknop om hulp in te schakelen, als dat nodig is.

Via de app kiest de reiziger zijn voorgeprogrammeerde bestemming. De reiziger krijgt op de smartphone te zien hoe hij van huis naar de halte of het treinstation moet lopen, hoe laat de bus of trein komt, bij welke halte hij moet uitstappen en hoe hij tenslotte naar zijn eindbestemming loopt. Ook verschijnen meldingen in het scherm wanneer een reiziger moet in- en uitchecken en op de ‘stop-knop’ in de bus moet drukken. Bij vertraging wordt het reisadvies vernieuwd. Lars Nieuwenhoff noemt het systeem een “TomTom voor het OV”.

Voordat de leerling op deze manier zelfstandig reist, heeft hij met zijn ouders of begeleiders een training gevolgd en is het reizen enkele keren geoefend. Ouders kunnen hun kind bovendien ‘volgen’ via het portaal en de leerling kan onderweg via een hulpknop op de app de hulplijn bellen die hen ondersteunt bij het voltooien van de reis.

Stefan Mulder gebruikt GoOV

Stefan Mulder gebruikt GoOV

Kinderen en ouders apetrots

Jeremy (15) is een van de leerlingen die een paar maanden gebruik maakt van GoOV. Inmiddels heeft hij de app niet meer altijd nodig om van huis naar school te komen. Wel als er een bus uitvalt en hij zijn reis daarom moet aanpassen. Of als hij ergens anders naar toe wil, bijvoorbeeld naar de stad. Volgens zijn moeder wil Jeremy alleen nog maar met het OV reizen en heeft hij geen behoefte meer aan een taxi.

Ook voor Stefan Mulder en zijn ouders is GoOV een uitkomst. Stefan is verstandelijk gehandicapt, en wil wel zelfstandig reizen, bijvoorbeeld van zijn eigen huis naar het huis van zijn ouders. “De eerste keer dat hij zelfstandig met GoOV reisde en met een grijns van oor tot oor bij ons voor de deur stond, was prachtig om te zien”, vertelt vader Ruud Mulder. “Hij was apetrots, net als wij”. Vader Mulder merkt dat het zelfstandig reizen goed is voor de ontwikkeling van zijn zoon. Lars Nieuwenhoff van GoOV krijgt “kippenvel” van het verhaal van Stefan. “Geweldig dat zo’n jongen tóch met het OV kan reizen”.

Nieuwe doelgroepen

Nog dit jaar wordt een ‘pictogrammodule’ in de app geïnstalleerd. Met deze versie kunnen ook analfabeten, laaggeletterden, en mensen met dyslectie gebruik maken van GoOV. Dan verschijnt in de smartphone van de gebruiker bijvoorbeeld niet het woord ‘uitstappen’, maar een pictogram. Nieuwenhoff hoopt dat mede hierdoor eind volgend jaar minstens 1500 mensen, via gemeenten en zorginstellingen, gebruik maken van deze app. Eind 2016 moet bovendien een versie voor blinden beschikbaar zijn.

Tot nu toe is GoOV alleen beschikbaar via een aantal gemeenten en zorginstellingen. Alleen voor mensen die aangepast vervoer nodig hebben. Particulieren kunnen er nu nog geen gebruik van maken, maar daar komt verandering in. De bedoeling is dat er in het voorjaar van 2016 een ‘light-versie’ beschikbaar is voor particulieren. “Met deze versie willen we andere doelgroepen bedienen, zoals senioren en allochtonen. Zij kunnen de app gebruiken zonder training vooraf, en zonder pictogrammen, portaal en hulplijn”, verklapt Nieuwenhoff. Deze versie komt op de markt voor gebruikers van systemen van Android en iOS.

Nieuwsgierig?

Meer informatie alsook contactinformatie vindt u op http://www.go-ov.nl/.


15559 Comments

Would you like to join the discussion? Feel free to contribute!

15 Trackbacks

Write a Reply or Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

2016 biedt 366 dagen … 31 december 2015 35689064_s model van de zeven essentials [leestip] Suits &… 18 februari 2016